Supersnabbt 5G är på väg.

Nu är 5G redan på väg till marknaden. Hur snabbt blir det egentligen?

Tiden går fort! Det känns nästan som det var igår 4G-näten introducerades i Sverige, men det var faktiskt 6 år sedan som de första 4G-masterna slogs upp på svensk mark. Till och med innan de första 4G-masterna slogs upp i Sverige hade utvecklingen av 5G-nätverk i Sydkorea påbörjats, och nu, 8 år senare, börjar tekniken sakta men säkert bli verklighet.

Även om det ännu inte finns några överenskomna standarder för hur 5G kommer att fungera, eller hur 5G-masterna ska samspela med andra tekniker som 4G och 3G, men kravlistan är så gott som fastspikad. Det är bara några pusselbitar som saknas i dagsläget.

Enligt kravlistan från Next Generation Mobile Networks Alliance, ett nätverk av mobiloperatörer som driver utvecklingen av mobilnäten framåt, kommer 5G antagligen bli snabbare än de flesta av dagens absolut bästa fiberuppkopplingar för privatpersoner, kanske till och med 5 gånger snabbare. Detta skulle möjliggöra nedladdning av drygt 4400 exemplar av våra allmänna villkor på en sekund. Galet snabbt, med andra ord.

Så när kan vi börja surfa med 5G i våra mobiltelefoner i Sverige? Experter är ganska eniga om att det introduceras kring år 2020, vilket i skrivande stund bara är drygt 3 år bort. Vi på Fonias redaktion ser verkligen fram emot det!Skrivet av: Fonia
2016-11-15